dilluns, de març 12, 2007

CAPITÀ AMÈRICA R.I.P.

La mort d'un personatge de còmic normalment no és notícia...... a no ser que es tracti d'un "dels grans", un d'aquells personatges icònics que tothom coneix encara que no sigui lector de còmics. Personatges com Superman, Spiderman, el Capitan Trueno........ o el Capità Amèrica.

La setmana passada un dels símbols "vivents" (no deixa de ser un personatge de ficció) del Estats Units d'Amèrica va ser assassinat.

Per als lectors de còmics veterans aquesta notícia -tot i ser una sorpresa- no és tant important com podria semblar. Als còmics americans la mort rara vegada és permanent, i les resurreccions estan a l'ordre del dia. Així que els fans ja han començat a especular quan i com tornarà a la vida el personatge (al cap i a la fi s'està preparant una pel·lícula del Capità Amèrica).

El que fa interessant aquesta mort són les circumstàncies en les que s'ha produït. En l'univers fictici on viu el personatge (compartit amb altres com Spiderman i els X-men, entre altres) el govern va promulgar un llei que obligava a que tots els éssers amb súper poders es registressin. I en un país on qualssevol persona pot tenir una arma de foc sense necessitat de registrar-la, el Capità Amèrica -l'encarnació d'aquesta filosofia- no hi estava d'acord i es va rebel·lar juntament amb altres personatges contra aquesta llei. Finalment el bàndol dels herois que defensaven la llei va guanyar i el Capità es va lliurar voluntàriament a la justícia ja que es el que el poble volia. L'assassinat s'ha produït a les escales dels jutjats tot just quan anava a començar el seu judici. O sigui que el nostre heroi no ha mort lluitant contra el mal, ni defensant la llibertat la justícia i la democràcia, ha mort emmanillat i desarmat a les portes de la seu de la justícia.... irònic si més no oi?

La editorial Marvel ha sabut aprofitar el moment polític en el que vivim a la perfecció, sabent que matar a un personatge que "encarna" el american way tindria un ressò mediàtic a nivell internacional que faria que es disparés la venda dels seus còmics. I no s'han equivocat, pràcticament tots els mitjans del món han donat la notícia i hi han afegit la seva interpretació dels fets passant-la pel filtre dels seus diferents posicionaments polítics respecte als EE.UU.

A mi personalment, el que m'interessa no és la possible interpretació de la mort del heroi, per això ja hi ha massa gent que hi aportarà el seu gra de sorra, sinó una altra qüestió totalment diferent.

Jo soc dels que pensa que les obres de ficció sovint són un reflex de la realitat, i per tant em pregunto, si a l'univers de ficció del Capità Amèrica el govern americà ha promulgat una llei que controla la gent amb súper poders, és possible que algun dia veiem al món real com el govern dels Estats Units en promulga una per controlar la possessió i l'ús de les armes de foc?

Optimista com soc per naturalesa espero que efectivament aquesta vegada el món del còmic es pugui extrapolar al nostre món.... però sense que hagi de morir ningú "per la causa".....